Zoology

Some important question answer of the paper zoology for HS 2nd year final exam (AHSEC, class 12)

Remove term: important question answer HS 2nd year final exam important question answer HS 2nd year final exam

Some important question answer of the paper zoology for HS 2nd year final exam science (AHSEC, class 12)

These are follows:

1. Most of the fat digestion occurs in

(a) rectum (b) stomach (c) duodenum (d) small intestine

Ans: (d) Digestion of fat begins in duodenum with the help of bile juice and pancreatic lipase but maximum digestion occures in small intestine by intestinal lipase enzyme.

2. A human male produces sperms with genotypes AB, Ab aB and ab pertaining to two diallelic characters in equal proportions. What is the genotype of this person?

(a) AaBB (b) AABb (c) AABB (d) AaBb

Ans: (c) The person must be heterozygous for both the genes so it’s genotype will he AaBb.

3. Down’s syndrome is an example for

(a) aneuploidy of sex chromosome

(b) aneuploidy of autosome

(c) syndrome caused due to the gene mutation

(d) loss of one sex chromosome from the diploid set

Ans: (b) Down’s syndrome occurs when aneuploidy of autosome, i.e. due to additional copy of chromosome number 21 or trisomy of chromosome 21 occurs.

4. Oxyhaemoglobin dissociates into deoxyhaemoglobin and oxygen at

(a) low 02 pressure in tissue

(b) high 02 pressure in tissue

(c) equal 02 pressure inside and outside tissue (d)all times irrespective of 02 pressure

Ans:(a) Dissociation of haemoglobin depends on concentration of oxygen in the tissues.

5. A mature human erythrocyte has the typical characteristics of

(a) a eukaryotic cell (b) a prokaryotic cell (c) Both (a) and (b) (d) None of these

Ans: (d) A mature erythrocyte is functionally prokaryotic as it loses its nucleus and membrane bound cell organelles. However, it is not prokaryotic cell because the genetic material is present before maturation of RBC.

6. ADH controls water permeability of

(a) collecting tube/ duct

(b) Proximal Convoluted Tube (PCT) (c) Distal Convoluted Tubule (DCT)(d) All of the above

Ans: (a) ADH or vasopressin controls reabsorption of water by changing permeability of DCT, collecting tubules and collecting ducts at the time of urine formation.

7. Lateral funiculi possess ganglia

(a) sensory (b) motor (0) Both (a) and (b) (d) None of these

Ans: (d) Lateral funiculi are part of the white matter of spinal cord having myelinated nerve fibres. Cell bodies/ganglia occur in grey matter that lies inside and in horns of spinal cord.

8. Oxytocin hormone is produced by

(a) pituitary (b) adrenals Lo) hypothalamus (d) thyroid

Abs: (c) Oxytocin, an octapeptide, is secreted by magnocellular hypothalamic neurons. It is stored and secreted by posterior lobe of pituitary.

9. The first national park established for conserving wildlife, an integral part of nature, in India is

(a) Corbett National Park, Uttarakhand (b) Gir National Park, Gujrat

(c) Periyar National Park, Kerala

(d) Kagiranga National Park, Asom

Ans: (a) Corbett National Park, Uttarakhand. It was established in 1936 as Hailey National Park to protect tiger.

10. Filariasis is due to

(a) helminth (b) protozoan (c) bacterium (d) virus

Ans:(a) Helminth like Wuchereria species cause by maphatic filariasis.

11. Regeneration of Hydra would be faster if it is cut-off from

(a) tentacles (b) hypostome (0) base (d) None of these

Ans: (a) Interstitial cells occur abundantly at the base of tentacles which help in rapid regeneration of Hydra.

12. Number of simple eyes found in cockroach is

(a) one (b) two (c) three (d) numerous

Ans:(d) Numerous omiditia units from the compound eye of cockroach.

13. Excretory organs of cockroach are

(a) green glands (b) nephridia (c) flame cells (d) Malpighian tubules

Ans: (d) Malpighian tubules form uric acid as excretory product.

14. The pH of stomach is 1.6, then which enzyme will digest protein at this pH.

(a) Trypsin (b) Pepsin (c) Amylase (d) Erypsin

Ans:(b) Pepsin is present in gastric juice. It acts on proteins at 1.2-1.8 pH and break them to peptones.

15. Which one is correct combination?

a) Haemoglobin-Muscle contraction (b) Sertoli cells-Sperm nutrition (0) Rods and cones-Auditory reception (d) Cochlea-Eye

Ans: (b) Sertoli cells provide nutrition to developing sperms in testes.

16. Bacterium which causes tuberculosis belongs to genus

(a) Mycobacterium (b) Corynebacterium(c) Treponema (d) Clostridium

Ans: (a) Mycobacterium tuberculosis cause disease tuberculosis.

17. Which one is the most infectious disease?

(a) AIDS (b) Hepatitis-B (c) Malaria (d) Cough and cold

Ans: (b) Hepatitis-B is highly infectious disease (like AIDS), but infection occurs only when there is intimate contact like sharing of needles and blood transfusions. Oral transmission is less effective.

18. Pulmonary vein carries

(a) deoxygenated blood (b) mixed blood

(c) oxygenated blood (d) None of the above

Ans: (c) Pulmonary vein is the vein that carries oxygenated blood from the lungs to the left atrium of the heart.

19. Glomerular area of renal cortex is responsible for

(a) water and electrolyte balance (b) carbohydrate metabolism (0) steroid and hormone secretion (d) blood pressure

Ans: (a) Glomerular area of renal cortex is responsible for water ‘ and electrolyte balance through hormonal control.

20. The immediate cause of induction of ovulation in female is the large plasma surge of

(a) progesterone (b) oestradiol (C) LH (d) FSH

Ans: (c) During menstruation cycle, ovulation is due to high level of LH at the mid of the cycle when ovulation occurs.

21.Copper-T prevents

(a) ovulation (b) implantation (c) zygote formation (d) cleavage

Ans: (c) Zygote formation.

22. Anthrax is caused by Bacillus anthracis. It can be diagnosed by microscopic observation of the bacterium in patient’s

(a) urine ‘ (6) blood (0) stools ‘ . (d) coelomicfluid

Ans: (b) Blood test reveals the presence of bacterium.

23. Skeletal muscles are

(a) endodermal in origin (b)ectodermal in origin (c) mesodermal in origin (d) All of the above

Ans:(c) Mesodermal in origin.

These are Some important question answer of the paper zoology

About the author

Team Learn with Study

Leave a Comment